Terug

  • Klantenservice: 0599-858878
  • Gratis verzenden NL & BE vanaf € 59
  • 30 dagen bedenktijd

Vlooien & teken

Preventie en behandeling van honden met vlooien en teken, ook voor de omgeving van de hond.

Filters:

Vlooien & teken

Vlooien en teken

Iedere hondenbezitter krijgt er wel eens een keer mee te maken: uw hond heeft vlooien of een teek. Dat is niet prettig voor de hond, niet voor u en ook niet prettig voor de omgeving. U vindt bij Petsonline verschillende middelen ter voorkoming en ter bestrijding van vlooien en teken.

Wat zijn eigenlijk vlooien ?

Vlooien zijn kleine parasieten die zich nestelen in de vacht van uw huisdier, die zich voeden met het bloed van uw dier. De bijt van de vlo veroorzaakt jeuk, ook bij mensen.

Hoe krijgt mijn hond vlooien ?

Een hond loopt meestal vlooien op in de omgeving, en niet van een andere hond. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 5% van de vlooien op de hond zitten, de overige 95% (waaronder ook de eitjes en larven) leven in de omgeving. Hierdoor zult u ook altijd de omgeving van uw huisdier moeten reinigen als er vlooien op uw huisdier zitten. Wist u dat huisdieren ook via lintwormen met vlooien besmet kunnen worden ?

Hoe merk ik als mijn hond vlooien heeft ?

Vlooien zijn klein en verstoppen zich diep in de vacht, waardoor ze soms moeilijk met het oog op te sporen zijn. Als uw hond gaat krabben of gaat liggen rollen zonder ogenschijnlijke directe aanleiding, is er kans op vlooien. Het beste is om de huid van de hond na te kijken, rode plekjes wijzen op vlooien maar ook zwarte vlekken wijzen op vlooienpoep. Ook kunt u een vlooienkam gebruiken om de hond op vlooien na te kijken. De dagelijkse hygiene heeft overigens niets te maken met een besmetting met vlooien.

Wat kan ik doen ?

Er zijn verschillende producten ter bestrijding van vlooien verkrijgbaar.

Een goede vlooienband is natuurlijk veilig, werkt zo lang mogelijk en is niet schadelijk bij aanraking. Vlooiendruppels zijn diervriendelijk en gebruikt u om de pipet in de nek van de hond te druppelen, er zijn verschillende merken die soms ook extra bescherming bieden tegen andere parasieten.

De omgeving mag u niet vergeten: immers leeft daar 95% van alle vlooien. Een goede omgevingsspray heeft u dan ook nodig om een einde te maken aan de vlooien. Welk product u ook kiest, u moet altijd eerst stofzuigen voordat u de omgeving behandelt. De hondenmand, hondendeken en dergelijke moeten allemaal zo heet mogelijk worden gewassen.

Bij een vlooienbehandeling moeten alle huisdieren in het gezin tegelijk worden behandeld. Let u erop dat sommige producten uitsluitend voor de hond of kat zijn bedoeld, kies de juiste producten.

Als de hond al lang last heeft van vlooien of erg veel vlooien heeft, is er een kans op besmetting door een lintworm. Raadpleeg dan uw dierenarts.

Wat zijn eigenlijk teken ?

Teken zijn parasieten die zich in de huid graaft en zich vervolgens vol zuigt met bloed. Daarna laat de teek vaak vanzelf los, maar een teek kan ziektes overbrengen door het speeksel bij een tekenbeet.

De teken die zich vol hebben gezogen, hebben een grijze kleur.

Welke ziektes kan een teek overbrengen ?

De ziekte van Lyme is de bekendste ziekte die door een tekenbeet wordt overgebracht. De ziekte wordt overgebracht door een bacterie die zich op de teek kan bevinden. Zeker voor mensen is dit een hele nare en gevaarlijke ziekte. Besmette honden krijgen vaak een gewrichtsontsteking waardoor de hond kreupel wordt. Raadpleeg bij deze symptomen direct uw dierenarts.

Hoe verwijder ik een teek ?

Na iedere wandeling in de periode van Februari tot September dient u uw hond te controleren op teken. Gebruik een goede tekentang om de teek te verwijderen, nooit uw vingers of een pincet gebruiken, dan kan de kop teek afbreken en in de huid blijven zitten. Het behandelen van een teek met bijvoorbeeld alcohol is geen goede zaak: de teek zal zich legen in de huid van uw hond. Controleer altijd of u ook de kop van de teek heeft verwijderd. Vertoont uw huisdier tekenen van ziekte na een tekenbeet, raadpleeg dan uw dierenarts.

Wat kan ik tegen teken doen ?

De hond preventief te behandelen, is aan te raden. Er zijn diverse producten verkrijgbaar zoals tekenbanden, en sommige druppels die vaak ook tegen vlooien actief werken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Petsonline 9.0 / 10 - 2276 beoordelingen op Feedback Company