Ontwormen

Ontwormen

Het ontwormen van de hond is standaard verzorging waarmee u de hond gezond houdt.

Er komen verschillende soorten wormen voor:

  • Spoelwormen: lange, ronde en dunne wormen

  • Lintwormen : (bewegende) witte eipakketjes in de ontlasting

  • Hartwormen: komen momenteel uitsluitend in Zuid Europa voor.

Spoelwormen komen vooral voor bij jonge honden die al tijdens de dracht in de baarmoeder worden besmet. Ook worden de pups besmet via de moedermelk. Verder kan een hond besmet raken door het oplikken van de eitjes, die overal in de omgeving van het besmette dier zullen voorkomen. De spoelworm leeft in de dunne darm en zijn niet zichtbaar. Deze worm legt enorm veel eitjes per dag en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Een besmetting van een volwassen hond verloopt meestal zonder symptomen.

De vlooienlintworm (Dipylidium caninum) komen voor bij alle huisdieren. Ook deze worm leeft in de dunne darm en kunnen tot 1 meter lang worden ! Deze wormen worden door vlooien overgebracht. Als uw huisdier is besmet, komen de eitjes van de lintworm in de ontlasting terecht. Deze zien er uit als kleine witte korrels. Vlooien eten deze eitjes op, en infecteren uw huisdier met de eitjes. Deze eitjes ontwikkelen zich in de darm van de hond of kat tot een lintworm. De lintworm kan zichtbaar zijn in de ontlasting.

Als u op reis gaat met uw hond naar het zonnige zuiden, moet u de hond ontwormen met een middel dat ook tegen de gevaarlijke hartworm effectief is. De larven van hartworm worden overgebracht door muggen. De wormen leven in de grote bloedvaten en het hart, na ca. 7 maanden zijn de larven uitgegroeid tot een worm. Daarom kan het lang duren voordat uw hond symptomen krijgt zoals een verminderde conditie, gewichtverlies, bloed hoesten en flauwtes. Een goede preventie is zeer belangrijk als u met uw hond naar een risico gebied reist: vanaf het midden van Frankrijk naar het zuiden komen de besmette muggen voor !

Sommige honden eten de ontlasting op van andere honden. Dit geeft een grote kans op besmetting. Ook kunnen wormeneitjes aan uw schoenzolen meegenomen worden naar binnen, dus ook huisdieren die nooit buiten komen kunnen wel degelijk een besmetting oplopen.

Wormen kunnen voor klachten bij de hond of kat veroorzaken. Er kunnen verschillende klachten optreden zoals een doffe vacht, braken, vermageren, diarree en dergelijke. Ook kunt u of uw kinderen een besmetting oplopen: kleinere kinderen spelen in zandbakken en kunnen daar in aanraking komen met wormeneitjes, dus regelmatig ontwormen van uw hond is noodzakelijk. Voor pups geldt het advies deze te ontwormen bij 2, 4, 6 en 8 weken en daarna elke maand totdat de pup 6 maanden oud is. Daarna moet de hond 4 maal per jaar ontwormd worden.

Het hele jaar kan een hond worden besmet, het jaargetij heeft er geen invloed op. Omdat wormen het afweersysteem van de hond kunnen beïnvloeden is het raadzaam, uw hond ca. 2 weken voor de jaarlijkse inentingen te ontwormen.

Ontwormen
Lees meer
Pagina 1 van 1

Beoordeling Petsonline: 9.0 / 10 (1891 beoordelingen) op Kiyoh.nl